Sağlık dergisi The Lancet’de yayınlanan araştırma, Rus erkeklerinin yüzde 25’inin, 55 yaşından önce hayatını kaybettiğini, bunların büyük bir çoğunluğunun da alkol kaynaklı ölümler olduğunu ortaya koydu. Aynı oranın İngiltere’de yüzde 7 olduğuna dikkat çekildi.
Rusya genelinde yürütülen en kapsamlı çalışmalardan biri olan araştırmaya göre alkol kaynaklı ölümlerin başında akciğer hastalıkları ve alkol zehirlenmesi geliyor. Alkolden kaynaklanan kazalar ve hatta kavgalarda hayatını kaybedenler de bu kategoriye dahil edildi.
Uluslararası Dünya Sağlık Teşkilatı Kanser Araştırmaları, Rusya Kanser Merkezi ve Oxford Üniversitesi araştırmacıları, 10 yıldan fazla süre, alkol alan 151 bin yetişkini düzenli olarak izledi. Bunlardan 8 bini araştırma devam ederken hayatını kaybetti. Araştırmacılar ayrıca, daha önce ölen 49 bin kişinin ailelerine,yakınlarının alkol alışkanlıklarının sorulduğu çalışmayı da inceledi.
Araştırmanın sonuç raporunu yazan Oxford Üniversitesi’nden Prof. Richard Peto, “Rusya’da, son 30 yıl içindeki ölüm oranları Gorbaçov, Yeltsin ve Putin dönemlerindeki alkol kısıtlamaları ve sosyal istikrara bağlı olarak sert iniş çıkışlar gösteriyor. Ölüm grafiğindeki sert dalgalanmaların ana nedeni de votka” şeklinde konuştu.
AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ
Eski Sovyet lider Mihail Gorbaçov, 1985’de votka üretimini ciddi şekilde düşürerek, belli saatler öncesinde satılmasına yasak getirmişti.
Alkol tüketiminin, kısıtlamaların uygulandığı dönemde yaklaşık yüzde 25 gerilediğini belirten araştırmacılar, komünizmin çökmesiyle birlikte alkol tüketiminin ve bununla bağlantılı ölümlerin yeniden arttığına dikkat çekiyor.
Prof. Richard, “Yeltsin, Devlet Başkanlığını Gorbaçov’dan devraldıktan sonra, genç erkeklerdeki ölüm oranları iki katına çıktı. Bu, toplumdaki çöküşle birlikte yaşandı, votka çok daha rahat bir şekilde ulaşılabilir hale geldi” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Richard, “Alkol tüketiminde ciddi bir artış yaşandı. Vücutlarını tahrip edecek şekilde içiyorlardı. İçip sarhoş olduktan sonra yeniden alkol satın alıp daha fazla içiyorlardı. Bu da kaçınılmaz olarak ciddi ölüm riskini beraberinde getiriyor” dedi.
Araştırma, kadınlardaki alkol tüketim oranlarının da, siyasi gelişmelere bağlı olarak dalgalanmalar gösterdiğini ortaya koydu. Ancak kadınların tüketim miktarı düşük olduğu için ölüm oranları da çok daha aşağılarda kalıyor.
Araştırma, Rusya’da alkol alan erkeklerin aynı zaman da sigara tiryakisi olduğunu da ortaya koydu. Araştırmacılar, bunun yüksek ölüm oranlarını tetikleyen bir faktör olduğunu söylüyor.
Dünyanın en çok alkol tüketilen ülkesi olan Rusya’da, 2006’da alkol satışı ve tüketimine yönelik getirilen sert kısıtlamaların sonuç verdiğini söyleyen araştırmacılar, bu sayede alkol tüketiminin üçte bir oranında düştüğünü söyledi. Böylece 55 yaşını göremeden hayatını kaybeden erkeklerin oranı yüzde 37’den yüzde 25’e gerilemiş oldu.
Ruslar neden erken ölüyor ?