31 Ocak 2014 Cuma

50 yaşını geçen herkese kolonoskopi şart


Liv Hospital ve dünyaca ünlü kanser merkezi Memorial Sloan Kettering çağımızın hastalığı kanserle ilgili ortaklaşa düzenlediği sempozyumda, kanser sürecini yaşayan birçok hastanın da katılımıyla kolorektal kanserler masaya yatırıldı. Türkiye ve 30 farklı ülkeden gelen hekimlerin katıldığı ‘Kolorektal Kanserli Hastalara Kişiselleştirilmiş Yaklaşımlar’ sempozyumunda kolorektal kanserle ilgili tedavi yöntemleri ve son gelişmeler anlatıldı. Sempozyum kapsamında, Liv Hospital Tıbbi Direktörü ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Oktar Asoğlu, yarın canlı cerrahi ile kolorektal kanserli bir hastaya robotik cerrahi uygulamasında bulunacak. Canlı robotik cerrahi girişimi sempozyum salonuna özel bir görüntüleme sistemiyle anında yansıtılarak izlenebilecek.



MERAK EDİLEN SORULAR YANITLANDI

“Kanser Depremine Karşı, Kolonlarınızı Sağlama Alın” konu başlığıyla Liv Hospital Konferans Salonu’nda halka açık düzenlenen bölüm Liv Hospital Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Oktar Asoğlu’nun yönetiminde gerçekleşti. Sempozyumda, Liv Hospital Medikal Onkoloğu Prof.Dr. Yeşim Eralp, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden Prof.Dr. Julio Garcia-Aquilar, Prof. Dr. Andrea Cercek kolorektal kanserlerle ilgili son gelişme ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Oktar Asoğlu da, toplumsal farkındalığımızın giderek arttığını belirterek şöyle konuştu: “Burada sivil toplum örgütleri çok ciddi anlamda bu işin üzerine gidiyorlar. Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği gibi veya bu hastalıkla uğraşan insanlar özellikli olarak bunun taranması, daha hastalık başlamadan yakalanmasına dikkat çekiliyor. Bunun tek bir yolu var o da kolonoskopi, altın standart. Kolonoskopi artık çok daha kolay, tamamıyla hastalar uyutularak yapılabiliniyor ve daha polip seviyesindeyken yapılıp çıkarılabiliniyor. Kansere dönüşmeden bu işi yapmak mümkün bu nedenle toplumda farkındalık artıyor ve daha iyi gidiyor. Biz Liv Hastanesi olarak tarama programı yapmıştık. Biliyorum kampanyası altında 4 bin kişiye ulaştık ve bu tarama sonuçlarını basınla paylaştık. Kalın bağırsak kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Bundan bir kolonoskopi ile kurtulmak mümkün. 50 yaşını geçen herkes mutlaka yapmalı.”

Julio Garcia Aquiler de kolorektal kanserlerin erken teşhisi için kolonoskopinin çok önemli olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Mutlaka 40-50’li yaşlardan itibaren yaptırılmalı. Ailesel faktörler varsa daha erken önlem alınmalı. Kanseri tetikleyenlerin başında fazla kilo, beslenme özellikle de fazla miktarda kırmızı et tüketimi, alkol, sigara ve hareketsiz yaşam geliyor. Bunlardan kaçınmak gerekiyor. Akdeniz tipi beslenme kanserden korunmanın püf noktalarından biridir.”



“YÜRÜYÜŞE ÖNEM VERSİNLER”

21 yaşında rektum kanseri teşhisi konulan Nilüfer Endem (24), önce kemoterapi ve radyoterapi gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Ameliyat oldum. 6 ay boyunca kolostomi torbası taktım. Daha sonra tedavim tamamlandı, kolostobi torbam içeri alındı. Bir buçuk senedir tetkiklerim devam ediyor ama her şey çok güzel çok şükür. Bu süreçte en önemli şeyin psikolojik süreç olduğuna inananlardanım. Genetik bir durum yok. Sağlıklı beslenen, çok küçük yaşlardan itibaren ailemle spor yapan bir insanım. Ama artık kanserin kimin başına geleceği çok belli değil. Bağırsakta stresin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Herkese önerim, yediklerinize, içtiklerinize dikkat edin, çok abartmadan yapın. Yürüyüşe çok önem verin. Rektum kanseri sonrası yürüyüş çok yapmalılar.”



KARI-KOCA AYNI KADERİ YAŞADI

Aynı kaderi paylaşan karı koca Hale ve Cengiz Algan çifti de hastalığa yakalanış öykülerini anlattı. Hale Algan, 2009 yılında gaytada kan çıkmasıyla ürkerek tahlile gittiğini belirterek şöyle konuştu: “Yapılan tahlil sonrası sigmoit kolon kanseri teşhisi konuldu. Ameliyatım kolaydı ama kemoterapi çok zorlu bir süreçti. Tedavim biteli 5. yılımın içindeyim. Genel kontrollerim yapılıyor. Şu an şükür sağlığım yerinde. Eşim benden iki yıl sonra kolonoskopi yaptırayım ben de bir baktırayım dedi. Onda da rektüm tümörü çıktı.” Cengiz Algan da, zor, sıkıntılı bir süreç olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Hep kuşkuyla yaşıyorsunuz. ‘İyi olsam da acaba tekrarlar mı?’ diye düşünüyorsunuz. Hayatınızın yüzde 50’si moral yüzde 50’si kuşku oluyor. Ben hiçbir şikayetim olmadan eşimin durumundan sonra kolonoskopi yaptırdım. Kolonoskopinin tedavi amaçlı, koruyucu amaçlı olduğunu bilmiyordum. İnsanlara bunu duyurmak lazım. Bu hastalığı önleyici bir sistem”



CANLI VAKADA ANLATIM

“Kolorektal Kanserli Hastalara Kişiselleştirilmiş Yaklaşımlar” konu başlığıyla hekimlere yönelik gerçekleştirilecek bölüm yarın İTÜ Süleyman Demirel Kongre Merkezi’nde yapılacak. Dünyaca ünlü hekimlerin konuşmacı olarak katılacağı kolon ve rektal kanserlerle ilgili tedavi yöntemleri ve gelişmeler canlı ameliyat sırasında vaka üzerinde de anlatılacak.



NİHAL IŞIK



50 yaşını geçen herkese kolonoskopi şart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder