Ulaşılması güç yerlerde yetişen, A, E ve C vitaminlerini barındıran, ayrıca şeker hastalığı, bağırsakların temizlenmesi, diyabet hastalığı, kan şekerinin düşürülmesi, mide ekşimesi ve hemoroit gibi hastalıklara iyi geldiği belirtilen ışkın, tezgahlardaki yerini aldı. Işkının bölgede 7′den 70′e herkes tarafından tüketilmesi ise en çok ışkın toplayıcılarını sevindiriyor.
Topladığı ışkınları pazarda satan Neytullah Yakut, aylardır ışkın mevsimini beklediğini söyledi. Yakut, “Kısa bir süre de olsa ekmeğimizi kazanmaya başlayacağız. İlk olarak Kulp dağlarının ışkınını Kulpluların sofrasına getirdik. Kulp’un en yüksek dağlarında yetişen ışkını toplamak çok zahmetli bir iş. Sabahın erken saatlerinde yollara düşüyoruz ve bazen beş ile on kilometre bile yol yürüdüğümüz oluyor” dedi.
Işkın satıcısı Mahmut Gök ise, ışkının gördüğü rağbetten memnun olduğunu söyledi. Gök, ışkının kilogramının 3 ile 5 TL arasında alıcı bulduğunu dile getirdi.
MUHSİN TAŞ
DİYARBAKIR
Kürt muzu olarak bilinen ışkın piyasaya çıktı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder