Eroğlu, bugün, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Mesarya bölgesi örgüt başkanlarından oluşan heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmeler hakkında heyete bilgi verdi.
“MÜZAKERE MASASI HENÜZ KIZIŞMADI”
Eroğlu, müzakere masasının henüz kızışmadığını ifade ederek, çapraz görüşmelere değindi, bu görüşmelerin bir diyalogun başlangıcı olduğunu belirtti, Türkiye’yle yapılan görüşmede de bunun dile getirildiğini kaydetti.
“RUM HALKININ MUHATABI TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ DEĞİLDİR”
“Rumların Ankara’yı ziyaret etme istemelerinin arkasında Türkiye’yle doğrudan görüşerek Kıbrıs sorununu çözeceğiz düşüncesi vardır” diyen Derviş Eroğlu, şunları kaydetti:
“Rumlar bu nedenle Yunanistan Dışişleri aracılığıyla Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan görüşme talep etti. Davutoğlu tecrübeli biridir. ‘Bunu kabul ediyoruz ama aynı şartlarda Kıbrıslı Türk müzakereci de Atina’da kabul edilecek’ dedi.Görüşme Eylül’de olacaktı ama bugün yapıldı. Yunanistan Başbakanı bunu engellemeye çalıştı. Rum halkının muhatabı, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti değildir. Dışişleri Bakanlığı müsteşarıyla bir görüş alışverişinde bulundular. Ama sorunun çözümü için değil, bir diyalog başlangıcı için. Mesela biz Almanya Dışişleri Bakanlığı ile görüşme yapmak istediğimizde, Rum tarafı hemen ‘Bunlar tanınmamış bir ülkedir görüşmeyiniz’ dedi. Ancak şimdi, Yunanistan bizimle bu görüşmeyi yaptığı için bundan böyle temaslarımızı engelleyemeyecekler. Bu görüşme bizim için bir avantajdır.”
“TEK SES OLMAK ÖNEMLİ”
Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerin sürdüğü bu ortamda, tek ses olmanın önemine vurgu yapan Derviş Eroğlu, “UBP ve DP bizimle aynı görüştedir. Diğer partiler de Kıbrıs’ta bir çözüm olmasını istiyor. Ama ‘hemen şimdi’ şeklinde düşünceleri var” diye konuştu.
“BU ÜLKENİN İNSANLARINI, SİYASİ PARTİLERİ UYARMAK BİZİM GÖREVİMİZ OLACAK”
Eroğlu şunları kaydetti:
“Ben yıllardır bunu söylüyorum. Bunun altına mülkiyet, toprak, göçmenler konusu girecek. Rumlara göre adada tek bir göçmen ve Türk askeri kalmayacak. Peki bunlara karşı bizim tavrımız ne olacak? Benim ve sizin tavrınız bellidir. Bu ülkenin insanlarını, siyasi partileri uyarmak bizim görevimiz olacak. Çünkü Rumların istediği toprağı verip, nüfus hareketlerini yapmak, Türkiye’nin garantörlüğünü tamamen terk etmesi, bizim yine tehlikelerle dolacak bir yaşamı kabullenmemiz demektir. 1974 öncesi yaşananları herkes biliyor. Bir kez daha bunların yaşanmaması için gayret içerisindeyiz.”
TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ
Türkiye ile diyaloglarının devam ettiğine dikkat çeken Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesini anımsatarak şunları belirtti:
“Başbakan görüşlerini söyledi, biz de görüşlerimizi aktardık. Biliyorsunuz, kısa bir süre önce Ankara’daydım. Türkiye Cumhurbaşkanı Gül ile bir görüşmemiz oldu. Arından da heyetler arası toplantı yapıldı. Başbakan Erdoğan’la da heyet toplantısı yaptık ardından da baş başa görüştük. En son da Davutoğlu ile görüştük. Yani, Türkiye ile işbirliği içerisinde götürüyoruz. İnşallah düşündüğümüz şekilde de sonuçlandıracağız.”
MESUT GÜNSEV
Eroğlu: 'Tek ses olmak önemli'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder