31 Mart 2014 Pazartesi

Bel Fıtığında Mikrocerrahi Dönemi


Günümüzde en sık karşılaşılan problemler arasında yer alan bel fıtığının mikrocerrahi yöntemiyle tedavisinde olumlu sonuçlar alındığı belirtildi.Bel ağrısı günümüzde en sık karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. Bel ağrısının en önemli nedenleri arasında yer alan bel fıtığına ise en çok yaşlılık sebep oluyor. Ayrıca; obezite, ters ve ani yapılan bel hareketleri ve bazı meslekler grupları nedeniyle bele yapılan baskı da bel fıtığına neden olabiliyor.



Bel fıtığı tedavisinde özellikle son yıllarda mikrocerrahiden yararlanıldığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Beyin Cerrahı Op. Dr. İbrahim Köseoğlu, konuyla ilgili bilgilendirdi. Köseoğlu, “Bel fıtığı, omurganın alt kısmında yer alan ve 5 adet olan bel omurları arasında “disk” adı verilen elastiki kıkırdak dokunun aşırı yüklenmeler veya yapısının bozulması sonucu bulunduğu yerden omurilik kanalına ve bacağa gelen sinirlere doğru yer değiştirmesi sonucu meydana gelir. Bel ve sırt ağrıları en sık görülen belirtilerdir. Ancak ağrıların nedeninin kesin olarak bel fıtığı nedeniyle ortaya çıkıp çıkmadığının belirlenebilmesi için röntgen ya da MR gerekebilir. Çünkü bel ağrısı bu bölgede bulunan kas ve bağlardaki başka bir problem nedeniyle de yaşanabilir” dedi.



Bel fıtığı ameliyatlarında kullanılmaya başlayan mikrocerrahi yöntemi hakkında da bilgiler veren Köseoğlu, “İlerlemiş bel fıtıklarında, hastada kısmi felç bulguları olması veya ağrının hiçbir tedaviye cevap vermemesi durumunda tedavi yöntemi cerrahi olmalıdır. Bel fıtığı ameliyatları gelişen teknoloji ve teknikler sayesinde; oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Mikrocerrahi yöntemi ile bel fıtığı operasyonu; mikroskop kullanılarak hastanın cildinde sadece 2 cm kesi ile fıtıklaşmış diskin çıkarılmasıdır. Bu yöntemle, klasik cerrahiye göre daha kısa sürede bel konforu sağlanır. Operasyondan kısa bir süre sonra ayağa kalkan hasta, ertesi gün taburcu edilir” diye konuştu.



Kökseoğlu, bel fıtığından korunmak için ise şu tavsiyelerde bulundu: “Bel ve karın adalelerini güçlendirmeye yönelik egzersizler yapmak en etkili koruma yöntemidir. Fazla kilonuz varsa verin. Bu sayede disk üzerine binecek fazla yükten kurtulabilirsiniz. Eğilme hareketinde dizlerin kırılması ile bele binen yükün kalçalara dağıtılması gerekir. Otururken belinizin boşlukta kalmamasına dikkat edin. Gerekirse sert bir yastıkla destekleyin. Ağır kaldırmayın. Masa başında çalışıyorsanız dik oturun ve beliniz destekli olsun. Her yarım saatte bir ayağa kalkarak esneme hareketleri yapın. El çantası yerine sırt çantası kullanın. Dik durun. İyi bir duruş hem omurga hem de fıtığa binen yükü azaltacaktır”



MEHMET BARLAS



Bel Fıtığında Mikrocerrahi Dönemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder