Medvedev, Kırım ve Sivastopol’un sosyal ve ekonomik gelişimi konusunda bir dizi toplantılar gerçekleştirecek.
Kırımlı vatandaşların emekli aylığının ve kamu sektöründe çalışanların maaşlarının artacağını açıklayan Medvedev, Kırım’a Rusya’nın uyguladığı sağlık sigortası ve eğitim sisteminin standartlarının bölgeye taşınacağını duyurdu. Başbakan Medvedev, Kırım’ı yatırımcıları çekmek için vergiden muaf tutulan, özel bir ekonomik bölge haline getireceklerini ifade etti. Medvedev ve ekibinin, Moskova yönetiminin Kırım üzerinde 24 Mart’ta aldığı kararların uygulamalarını incelemeye gittiği vurgulanıyor.
Pazar günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’un Paris’te dört saat süren görüşmesi bir ilerleme kaydedilmeden sona erdi. Gazetecilere açıklama yapan Kerry, Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nın ilhak etmesini ‘illegal ve gayrimeşru’ olarak nitelediklerini ifade etti. Kerry, Moskova’nın müdahalesi olmaksızın Ukrayna’nın geleceği konusunda karar hakkı olmamasını endişe verici bulduklarını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov daha önce, Ukrayna’nın Rusya’ya bağlı federal bir devlet olması gerektiğine inandığını ama Kiev’in buna karşı çıktığını dile getirmişti.
Geçtiğimiz aylarda Rusya ve Batı ilişkileri arasında patlak veren krizle birlikte Ukrayna’da geniş çaplı gösteriler boy göstermiş, bunun üzerine Moskova yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç koltuğunu bırakmak zorunda kalmıştı. Son gelinen noktada ise Rusya, Ukrayna’nın özerk bölgesi Kırım’ı kendi topraklarına kattı. Rusya’nın eylemlerini hukuksuz bulan ABD ve AB, Rusya’ya bir takım yaptırımlar uygulama kararı aldı.
Rusya’nın Ukrayna sınırında konuşlandırdığı askeri birlikler krizde tansiyonun düşmemesi önünde hala bir engel teşkil ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, dün bir kez daha Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aramış, durumdan rahatsızlığını ifade etmişti.
Medvedev ilk defa Kırım’a gitti
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder