Bir çok faydası olan pirinç, açlık hissini giderdiğinden diyet besini olarak da kullanılıyor. Sıvıyı içine çeken bir gıda olduğundan dokulara yerleşmiş tuzu bünyesinde bulundurup, dolaşım sisteminin, kalbin ve böbreklerin yükünü hafifletirken vücudu toksinlerden arındırıyor. Pirinç, akut ve kısa süreli enerji sağlaması, bağırsak peristaltik hareketlerini düzenlemesi ve iyileştirmesini sağlarken yaşlanma sürecini de yavaşlatıyor.
VÜCUDU TEMİZLİYOR
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş’e göre pirinç, iyi bir antioksidan olduğu için vücudu serbest radikallerden temizliyor. Eriş, pirincin doğal antioksidanlar veya bunu destekleyen C vitamini, A vitamini, fenolik ve flavonoid bileşiklere de sahip kanseri önlerken, yaşlanma sürecini uzatarak beyin sağlığını korumada oldukça faydalı faydalı bir besin olduğunu belirterek, “Alzheimere neden olan serbest radikaller ve toksinlerin etkilerini engelleyen koruyucu enzimleri tetiklemektedir. Pirinç özellikle D vitamini, kalsiyum, lif, demir ve riboflavin gibi vitaminler açısından zengindir. Esmer pirinç ve kepekli tahıllar posadan zengindir. Bu nedenle kabızlık tedavisinde çok faydalıdır. Pirinç, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanma sürecini yavaşlatır” dedi.
40 BİNDEN FAZLA ÇEŞİDİ VAR
USA Rice Federation verilerine göre, dünya genelinde kırk binden fazla pirinç çeşidine rastlanıyor. Bir çok ülke mutfağında önemli bir yere sahip olan pirinç, karbonhidrat açısından zengin olduğu için, günlük kalori ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabiliyor. Beyin, aktivitesi için karbonhidrata ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle pirinç beyin sağlığı içinde önemli bir besin maddesidir. Pirinç kolesterol, yağ ve tuz içermediğinden pek çok hastalıkta ve özellikle hipertansiyonu olan bireyler tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir.
ABDULLAH COŞKUN
İSTANBUL
Pirinç yaşlandırmayı geciktiriyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder