29 Nisan 2014 Salı

Yaşıtlarının ölümüne üzülüp proje yaptılar


Düzce Atatürk Ortaokulu 8-B sınıfı öğrencileri Ahmet Fatih Şentürk ve Ömer Güner Demir, yaklaşık 3 yıl önce banyoda şofbenden zehirlenen Gizem ve İrem kardeşlerin talihsiz ölümü üzerine hazırladığı proje Türkiye’ye örnek oldu. TÜBİTAK bilim kurulunun sergisinde Düzce’yi en iyi şekilde temsil eden öğrenciler öğretmenlerinin desteği ile 3 aylık çalışmanın ardından hazırladıkları proje ile kendinden söz ettiriyor.



Gizem ve ablası İrem’in ölümü yaşıtlarına ışık oldu. Düzce Atatürk Ortaokulu 8-B sınıfı öğrencileri Ahmet Fatih Şentürk ve Ömer Güner Demir, Fen ve Teknoloji Öğretmenleri Devrim Ertuğrul öncülüğünde “Ateş söner ikaz başlar” adı altında bir proje ürettiler. Şofben ateşinin yanmasıyla, alüminyum çubuğun genleşerek devreyi kapatmasıyla çalışmaya başlayan sistem, herhangi bir nedenle ateşin gücünde azalma ya da ateşin sönmesi ile ortamdaki sıcaklık düşecek, sensör görevi alan alüminyum büzülüyor. Büzülme sonucu devre aktif oluyor ve ikaz lambaları ve havalandırma motorları çalışıyor. İçeri oksijen alan baca, dışarı ortamdaki zehirli gazları atıyor. Yeterli oksijen olduğunda yanma verimli olup ısı miktarı artarak genleşme ile sistem kapanarak şofben tekrar devreye giriyor.



Projeyi geliştiren öğrencilerden Fatih Öztürk, projenin ortaya çıkış sürecini anlatarak “Bu proje bizim aklımıza Gizem ve İrem’in 2011 yılında şofben zehirlenmesinde hayatını kaybetmesinin ardından geldi. Bu projeyi yaptık. Proje 3 ay boyunca sürdü. 3 aylık proje sonrasında çalışmalarımızı tamamladık ve benim eserim yarışmasına katıldık” dedi.Projeyi geliştiren diğer öğrenci Ömer Güner Demir ise kendilerine güvendiklerini belirterek “Bizi çeşitli kanallar çağırdı ve yarışmalara katıldık. Jüriler bizlere sorular sordu. Başarılar art arda geldi. Biz kendimize çok güveniyorduk. Diğer okulları yenmeyi başardık ve buralara geldik” ifadelerini kullandı.



Projede kullanılan sistemin çalışma mantığı ile ilgili teknik bilgiler veren Fen ve Teknoloji Öğretmeni Devrim Ertuğrul, “Projeyi öğrencilerimizle yaptık. Temel prensip genleşme üzerine. Şofben zehirlenmeleri karbon monoksit yüzünden yaşanıyor. Öğrencilerimizin geliştirdiği projede ortamda yeterli oksijen varsa tam yanma gerçekleşiyor. Devre açık bir devre ve çalışıyor. Ortamdan alev giderse bu lodos ve diğer durumlardan oluşabilir sistem devreye giriyor. Bundan sonra genleşme olacak ve sistem çalışacak. Alev yeterli olursa sistem otomatik kapanacak ve normal çalışma sürecek. Ancak alev olmadığında bacalar oksijeni içeri alacak karbon monoksiti dışarı çıkaracak. Öğrencilerime çok teşekkür ediyorum. Bu benim eserim 8 senedir yapılıyor. Önümüzde ki sene 9. olacak. Ocak ayında başvurumuz oldu. Düzce değerlendirme grubu projeleri değerlendiriyor, İstanbul’a gönderiyor. İstanbul bölge çalışma grubu eleme yapıyor. Daha sonra TÜBİTAK bilim kurulu çalışma yapıyor ve bölge sergisine çağırılıyor. Düzce’den 8 proje sergilendi. Düzce’yi en iyi şekilde temsil ettik. Ucu açık bir proje ve amacımız ciddi ürünler geliştirmek değil. Öğrencilerimizin bir buluş yapmalarını ve eğitim olarak gelişmelerini istiyoruz. Bu bir eğitim sürecidir. Sonuçta bir ürün var ama işin süreç boyutu bizim için çok önemlidir” dedi.



Okul Müdürü İdris Geriş ise prefabrik okulda eğitim vermelerinin başarının önüne geçmediğini ifade ederek “Öncelikli olarak öğrencilerimizden ve kendilerine rehberlik eden Fen Bilgisi Öğretmenimizin çalışmalarından memnuniyet duyduk. Atatürk Ortaokulu olarak müthiş mutluyuz. Okulumuz her ne kadar prefabrik olsa da biz olayın bu tarafında değiliz. Biz eğitim ve öğretimle ilgilenmeye çalışıyoruz. Bir şekilde başarıya ulaşılacaktır. Biz çocuklarımızın ufkunu açalım ve onların yanında olalım. Bundan sonra da bizlerin desteği devam edecek” şeklinde konuştu.



ALİ OSMAN ÇATANA

DÜZCE



Yaşıtlarının ölümüne üzülüp proje yaptılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder