Sakarya Üniversitesi Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü tarafından SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Şube Müdürü Neriman Kanbur Mevlana Değişim Programını, SAÜ’lü öğrenci ve akademisyenlere anlattı.
Mevlana Değişim Programı’nın yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir program olduğunu söyleyen Kanbur, “Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim almak; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler” dedi.
Kanbur, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarının örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenim gören tam zamanlı tüm öğrenciler ile tüm öğretim elemanları Mevlana Değişim Programına katılabileceğini, Araştırma görevlileri öğrenci olarak yani lisansüstü bir programa kayıtlıysa programdan faydalanabileceğini dile getirdi. Araştırma görevlisine ders ücreti tahakkuk edilemeyeceği için öğretim elemanı olarak programdan faydalanamayacağını dile getirdi.
Öğretim elemanlarının hareketlilik kapsamında yer alan akademik faaliyetleri haftalık olarak toplam altı saatten daha az olamayacağını söyleyen Kanbur, “Öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin saat olarak hesaplanmasında dersler esas alınır. Ders saatlerinin haftalık olarak altı saati doldurmaması durumunda; seminer, panel veya konferanslar gibi akademik faaliyetler de bu kapsamda değerlendirilir. Ders verme faaliyeti içermeyen öğretim elemanı hareketliliği planları, Mevlana Değişim Programı kapsamında değerlendirilemez ve değişim için kabul edilemez” şeklinde konuştu.
Kanbur, Mevlana Değişim Programında öğrenciler en az bir, en fazla iki yarıyıl, öğretim elemanları hareketlilik süresi ise bir eğitim-öğretim yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere en az bir hafta en fazla üç ay olabileceğini dile getirdi.Yapılacak ödemelerde, toplam hibe miktarının yüzde 70′i hareketlilik öncesinde, yüzde 30’u ise Öğretim Elemanı hareketliliğini tamamlayıp döndükten ve ilgili evrakları tesliminden sonra ödeneceğini söyleyen Kanbur, “Başvuru aşamasında; öğretim elemanı bilgi formu, hareketlilik öncesi; öğretim programı, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ve Rektör oluru, yükümlülük sözleşmesi, hesap cüzdan sureti, dönüşte ise; katılım belgesi, nihai rapor, pasaport fotokopisi gerekli” dedi.
2014-2015 Akademik yılı başvuruları 15 Nisan-22 Nisan 2014 tarihleri arasında online olarak www.mvlbasvuru.sakarya.edu.tr adresinden yapılabileceğini söyleyen Kanbur, www.mevlana.sakarya.edu.tr ve mevlana.yok.gov.tr internet adresinden programla ilgili bilgi, belge ya da gerekli dokümanlara ulaşabileceğini dile getirdi.
BURAK CAN TOKYÜREK
Mevlana değişim programı SAÜ’de tanıtıldı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder