Beslenme, stres, sigara kullanımı, hormonal bozukluklar, hava kirliliği ve radyasyona maruz kalma gibi pek çok neden kanser riskini artırırken, kanserden korunmak ve erken teşhiste bulunabilmek için de farklı uyarılarda bulunuluyor.Kanserin dünya genelinde ölümlerin nedeni olarak, kalp ve damar hastalıklarının hemen ardından geldiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Genel cerrahi Uzmanı Op. Dr. Barış Gürcü, Kanser Haftası nedeniyle toplumu bir kez daha bilgilendirdi. Gürcü, “İnsan hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi olarak tanımlanabilen kanser, yüzyılın en ciddi sağlık sorunları arasında yer alıyor. Ülkemizde her yıl 150 bin kişiye kanser teşhisi konulurken, 2030 yılında bu sayının 500 bine çıkacağının tahmin ediliyor. Bu oranlara da bakıldığı zaman kanserin toplum sağlığını tehdit ettiğini söylenebilir. Kanser hücreleri; vücuttaki tüm dokularda ve tüm organlarda gelişebilir. En sık görülen kanser türleri; erkeklerde akciğer, prostat, kalın bağırsak, rektum, mide ve pankreastır. Kadınlarda ise; meme, akciğer, kalın bağırsak, rektum, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanır. Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır” dedi.
İyi huylu ve kötü huylu tümör kavramları hakkında bilgi veren Gürcü, “İyi huylu tümörler kanser değildir. Başka bölgelere yayılmazlar. Tamamen çıkartıldığı zaman genellikle tekrarlamazlar. Kötü huylu tümörler ya da kanser ise komşu organ ve dokulara yayıldığı gibi, lenf ve kan yoluyla uzak organlara da yayılır. Uzak organlardaki yayılımına denir” dedi.
Kanserden korunmak için tavsiyelerde bulunan Gürcü, şu uyarılarda bulundu: “Kanserden korunmak için kansere neden olan çevresel faktörlerden uzak durmanız ve erken teşhis için gerekli tetkikleri düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Kendinizi muayene edin, doktor kontrollerini ihmal etmeyin; Vücudumuzda bir rahatsızlık meydana geldiğinde bir takım belirtiler ile bunu fark ederiz. Kanser de köken aldığı doku ve organlara göre farklı belirtiler ile kendini belli eder. Ancak bazı durumlarda hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde de kanser tanısı konulabilir. Erken teşhis için kişilerin belirtileri beklemeden kontrollerini ihmal etmemeleri ve kendilerini muayene etmeleri gerekir. Sigarayı bırakın, sigara içilen ortamlardan uzak durun. İçinde 100′e yakın kansere yol açan madde içeren bu sigaradan uzak durmak kanserden koruyucu önlemler arasındadır. Radyasyondan almamaya özen gösterin; Uzun süre güneş ışığına ya da solaryuma girmek kanser riskini artırır. Bu nedenle güneş ışınlarına karşı koruyucu etkisi olan kremler kullanarak, sabah saatlerinde ya da akşam saatlerinde güneşe çıkmaya özen gösterin. Dünyada tüm kanserlerin 1/5′i kronik enfeksiyonlara bağlıdır. Human Papilloma, Hepatit ve AIDS gibi virüsler kanserin görülme ihtimalini artırır. Tüketilen gıdalar sağlık açısından oldukça önemlidir. Kanserden korunmak, kalp ve damar sağlığını koruyabilmek için tüketilen gıdalara dikkat etmek gerekir. Sağlıklı beslenme için sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli, kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir. Ayrıca kızartma yerine haşlama tüketilmeli, gereksiz tuz ve şeker kullanımından kaçınılmalıdır. Günde en az 2-2.5 litre su içilmeye de özen gösterilmelidir. Spor yapmak sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Çeşitli sağlık problemleri nedeniyle aktif olarak egzersiz yapamıyorsanız bile günde en az yarım saat açık havada yürüyüş yapmalısınız. Aşırı kilolar başta meme kanseri olmak üzere; kalın bağırsak, rahim, yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseri ile çok yakın ilişkilidir. Kilo vermek ile kanser riski belirgin olarak azaltır. Yaşam standartları her geçen gün biraz daha artsa da daha stresli bir yaşama sahip oluyoruz. Stres, kanser, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığın nedenleri arasında yer alıyor. Sağlığınızı koruyabilmek için stres kontrolünü öğrenmeniz gerekir”
MEHMET BARLAS
AYDIN
Çağın vebası kanser her geçen gün etkisini artırıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder